Bedrijfsobligaties van opkomende markten hebben volgens vermogensbeheerder Insight Investment de potentie om een mooi rendement te bieden.

Na een langdurige periode van marktvolatiliteit beginnen sommige opkomende markten uit te bodemen en verbeteren hun macro-economische groeiverwachtingen. Intussen zijn hun valuta verzwakt en is de rente gedaald.

Volgens Colm McDonagh, hoofd-obligaties opkomende markten bij Insight Investment, een onderdeel van BNY Mellon, komen deze ontwikkelingen bedrijfsobligaties uit opkomende markten ten goede.

Beleggers hebben historisch gezien de neiging geen grote posities te nemen in bedrijfsobligaties van opkomende markten uit angst voor buitensporige volatiliteit, zegt McDonagh.

Maar in de huidige omgeving van laag rendement en lage rente kan deze beleggingscategorie volgens hem een mooi rendement bieden, zeker in vergelijking met schuldpapier in ontwikkelde markten.

Hoge kredietkwaliteit

De beleggingscategorie heeft een omvang van 1700 miljard dollar en is in toenemende mate gediversifieerd en beidt significante mogelijkheden voor beleggers. Volgens McDonagh is de kredietkwaliteit van bedrijven die naar de markt gaan in veel gevallen hoog en zijn de schuldniveaus en het risico op wanbetalingen vaak relatief laag in vergelijking met meer ontwikkelde markten.

Markten blijven volatiel

McDonagh verwacht dat de markten in de nasleep van het Britse Brexit-referendum volatiel zullen blijven. De gevolgen voor opkomende markten zullen echter beperkt blijven.

Wellicht dat markten in Oost-Europa last zullen hebben van na-ijleffecten, maar de referendumuitslag heeft naar verwachting niet of nauwelijks impact op opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika.

Positief over Indonesië en Brazilië

Insight is vooral positief over Indonesië en Brazilië. Die landen realiseren belangrijke structurele hervormingen, waardoor hun externe kwetsbaarheid afneemt. Daarnaast voeren de centrale banken in deze landen een geloofwaardig en voorspelbaar beleid.

Voor wat betreft sectoren heeft Insight een voorkeur voor de olie en gas-industrie en consumentenproducten en blijft het onderwogen in financials en vastgoed.