Aandelen uit opkomende markten zijn weer in de gratie. Brazilië gaat year to date aan kop, waarmee de spectaculaire rally vorig jaar wordt voortgezet.

Afgelopen jaar steeg de MSCI Brazil index (in dollars) 66,24 procent, tegen 11,19 procent voor de MSCI Emerging Markets index. Het herstel volgde op een vreselijk jaar waarin Braziliaanse aandelen ruim 40 procent in waarde daalden. Een van de weinigen die het scherpe herstel eind 2015 al voorspelde was strateeg Larry McDonald van Société Générale​, die zag aankomen dat president Rousseff zou worden afgezet. 

Een jaar later lijkt het einde van de rally nog niet in zicht, stellen verschillende grote fondshuizen tegenover Bloomberg. Zo laat fondsmanager William Landers van BlackRock weten het jaar begonnen te zijn met een ‘vrij grote overwogen positie’ in Brazilië.  Ook Will Pruett van Fidelity, die afgelopen jaar lang twijfelde over Brazilië, verwacht een verder stijgende aandelenmarkt.  

Landers wijst op de centrale bank van het land die dit jaar de rente in versneld tempo aan het verlagen is. Ook instroom in de aandelen- en obligatiemarkt van Brazilië zijn volgens hem positieve signalen. ‘Het is moeilijk te zien wat dit zal keren, tenzij je serieuze verandering van het fiscale beleid in de ontwikkelde wereld voorziet, maar dat doen wij op dit moment niet.’ Landers stelt dat vooral de financiële, olie- en mijnbouwsector aantrekkelijk zijn. 

Fondsmanager Pruett noemt naast banken ook consumentenaandelen. ‘De fundamentals lijken nu slecht, maar ook over een jaar zullen die er beter uitzien, zullen de aandelen stijgen en wil iedereen ze hebben.‘Een tegengeluid komt van opkomende marktenspecialist Mark Mobius van Templeton, die eerder deze week Braziliaanse aandelen ‘duur’ noemde.