Geholpen door het herstel van grondstofprijzen lagen de opkomende markten er goed bij tot aan de verkiezingsuitslag in Amerika in november. Daarna kregen de markten het moeilijk, mede door gestegen obligatierendementen in Amerika en de protectionistische toon van Donald Trump, wat insinueert dat opkomende markten mogelijk minder zullen profiteren van een economisch herstel in Amerika.Credit Suisse adviseert voor 2017 evenwel: blijf rustig en houd posities in opkomende markten aan. De Zwitserse financiële dienstverlener voorziet voor volgend jaar rendementen uit opkomende markten van circa 8 procent. De iShares MSCI Emerging Markets ETF won dit jaar 11,2 procent.Volgens de analisten van Credit Suisse is er nog genoeg ruimte voor een stijging van de aandelen uit opkomende markten, omdat valuta goedkoop blijven, de macrocijfers goed zijn en dat de bedrijfswinsten verder zullen aantrekken.

Herstel van valuta

Een herstel van valuta speelde de opkomende markten in 2016 in de kaart. In februari werden valuta tegen een korting van 60 procent van hun koopkrachtpariteit verhandeld, aldus de Amerikaanse beleggingswebsite Barron’s. “Deze niveaus zijn sinds de Aziatische financiële crisis in 1997 niet meer gerealiseerd”, aldus Credit Suisse.

Hoewel het grootste deel van het herstel in valuta uit opkomende landen al achter de rug is, liggen de verschillende munteenheden er nog steeds aantrekkelijk bij. Dat zal niet veranderen in 2017, denkt Credit Suisse. “De angst voor een massale verkoopgolf is compleet overtrokken”.

Korea in de schijnwerpers

De analisten hebben een Overwogen advies op onder meer China, Korea en Brazilië en een Onderwogen advies op Taiwan, India, Zuid-Afrika, Maleisië en Polen. De Zwitserse financiële dienstverlener is het meest te spreken over Korea, vanwege de aangetrokken marges en een sterk monetair beleid. Bovendien is de dure yen ten opzichte van de Koreaanse won aantrekkelijk voor exporteurs.