Brazilië is gedurende de 31ste Olympische Spelen voor menigeen het middelpunt van de wereld. Het regent medailles in Rio. Maar zouden investeerders Brazilië ook een gouden medaille geven in een competitie van ‘best presterende financiële markten’?

Een medaille zou er zeker inzitten als we kijken naar de topprestaties van de Braziliaanse aandelenmarkten: volgens Bloomberg is de MSCI Brazil 25/50 Index dit jaar tot nu toe met ruim 50% gestegen, en de MSCI Brazil Small Cap Index zelfs met 60%. Een verrassing, gezien het negatieve nieuws uit het grootste land van Zuid-Amerika. Denk aan de verspreiding van het zikavirus en de voortslepende procedure om de van corruptie verdachte president Dilma Rousseff af te zetten.

Beleggers vragen zich af: gaat deze rally nog verder door? Dat zou zeker kunnen. Wie nu nog wil instappen in de Braziliaanse aandelenmarkten, of zijn aandelen wil vasthouden, moet wel bereid zijn een significant risico te accepteren.

Zon breekt voorzichtig door

Het goede nieuws is dat de economische fundamenten van Brazilië, na een diepe recessie, voorzichtig verbeteren. Zo loopt de industriële productie langzaam op en neemt het producentenvertrouwen toe. Zeker zo bemoedigend is de trend van dalende inflatie die begin dit jaar inzette. Dat komt mede door de sterke focus van de Braziliaanse centrale bank om het inflatiespook weg te jagen. Deze dalende inflatie stimuleert de verwachting dat beleidsmakers werk gaan maken van monetaire verruiming: ze zouden ergens eind dit jaar een renteverlaging kunnen doorvoeren. En zo het herstel van de Braziliaanse economie kunnen aanjagen.
Politiek bepaalt economische toekomst

Niettemin blijft de politiek-economische situatie in Brazilië nog erg fragiel. Denk alleen maar aan het flinke begrotingstekort, de enorme schuldenberg en de hoge werkloosheid. Economische hervormingen zijn broodnodig, maar daar staan de Brazilianen niet bepaald om te springen. Dat is een enorme uitdaging, voor welke regering dan ook.

Maar de belangrijkste factor die de economische toekomst van Brazilië bepaalt, is van politieke aard. Zal de Braziliaanse senaat eind augustus c.q. begin september voor de definitieve afzetting van president Rousseff stemmen? En wat gebeurt er daarna?

Langzaam herstel van vertrouwen

In mei werd Rousseff geschorst en vervangen door vice-president Michel Temer. Die boekte een paar kleine successen. Zo werden de politieke benoemingen die hij doorvoerde, goed ontvangen door zowel politici als investeerders. Bovendien versterkte hij zo de relatie met het Braziliaanse Congres; dat biedt essentiële steun aan zijn regering bij het doorvoeren van politieke maatregelen.

Afzetting van Rousseff zal waarschijnlijk zorgen voor snellere invoering van broodnodige hervormingen, zoals het terugdringen van de overheidsuitgaven en renovatie van het pensioensysteem. Maar het zal lang duren voordat daarmee het vertrouwen van consumenten en investeerders in de Braziliaanse politiek hersteld is.
Hoe houdbaar zijn huidige koersniveaus?

Het kan natuurlijk dat de door menigeen verwachte afzetting van president Rousseff niet doorgaat. Dat zou extra neerwaartse druk geven op de koersen van risicovolle beleggingen. Tel daarbij op het onderzoek naar de corruptie- en witwaspraktijken rond staatsoliebedrijf Petrobras. Dan is de vraag hoe houdbaar de huidige, hoge koersniveaus van de Braziliaanse aandelenmarkten eigenlijk zijn. Bij het eerste zuchtje tegenwind zouden de koersen scherp kunnen dalen.

Kortom, beleggers die in Braziliaanse vermogenstitels hebben geïnvesteerd, hebben hun gouden medaille halverwege augustus dit jaar al binnen; uitbreiding van de prijzenkast vereist een herstel van de Braziliaanse bedrijfswinsten en een degelijke uitvoering van economische hervormingen.