Na de moeizame gang van zaken in de afgelopen jaren staan de grote opkomende landen in de startblokken voor een sterkere economische groei in 2017 ondanks de vertraging in China. Dat stelt Craig Botham, econoom opkomende landen bij Schroders.

Volgens Botham lijkt vooral het kwakkelende Brazilië op weg naar herstel gelet op de sterk aantrekkende PMI’s, hoewel er nog wel een paar kwartalen nodig zijn voor een groei van de bedrijvigheid. Hij verwacht in 2017 een verbetering van de economische groei van -3,5% in 2016 naar +0,9% volgend jaar.

Wel waarschuwt Botham voor de politieke risico’s met het oog op de mogelijke link van interim-president Temer met het Petrobras-schandaal die een rem kan zetten op de hervormingsagenda.

De vooruitzichten voor de Russische economie duiden op een geleidelijk herstel ondanks de aanhoudende lage olieprijs, stelt Botham. Hij voorziet een beperkte economische groei voor het land van president Poetin in 2017 met 1,5%.

Dankzij succesvolle stimulerende maatregelen heeft China het in de visie van Botham beter gedaan dan eerder voorspeld. Hij gaat er echter van uit dan een nieuwe vertraging in het Aziatische land op komst is, maar dat een harde landing niet voor de hand ligt.