Beleggers mogen hoogrentende bedrijfsobligaties dit jaar niet over het hoofd zien. Dat heeft beleggingsstrateeg Simon Wiersma (ING Investment Office) donderdagavond aangegeven tijdens een online seminar op DFT. Hij verwacht dat deze bedrijfsobligaties in 2017 een rendement van gemiddeld 6% gaan opleveren.

Wiersma is ook positief over (wereldwijde) aandelen en over obligaties van opkomende landen. Volgens hem kunnen beide beleggingscategorieën dit jaar een rendement van gemiddeld 5% gaan behalen. Hij waarschuwt echter wel dat vooral Amerikaanse aandelen momenteel prijzig zijn.

Max Verstappen

ING houdt daarom binnenkort rekening met een kleine tijdelijke correctie op de beurzen en heeft zijn aandelenpositie deze maand iets teruggebracht. Volgens Wiersma is het ook voor beleggers verstandig om de risico’s in hun goed gespreide portefeuille soms iets te verlagen. “Max Verstappen wint ook geen race door alleen maar plankgas te rijden. Hij moet ook af en toe remmen.”

Wiersma presenteerde het seminar samen met Paulo Varela Nunes van vermogensbeheerder BlackRock. Volgens Varela Nunes krijgt de wereldeconomie dit jaar een steun in de rug dankzij het fiscale stimuleringsbeleid in onder meer de Verenigde Staten.

Beter beursjaar?

De ruim 700 kijkers naar het seminar verschilden van mening of 2017 een beter beursjaar wordt dan het succesvolle 2016. Van de kijkers rekent 49% op een beter beursjaar, terwijl 51% denkt dat de koersstijgingen van vorig jaar niet kunnen worden overtroffen.