Het heeft een paar jaartjes geduurd, maar Europese beleggers geloven weer in de opkomende markten. Zowel aandelen als obligaties uit die landen zijn populair. Tenminste, dat is de bevinding van Lipper, dat de verkoopcijfers van beleggingsfondsen bijhoudt.

Volgens Lipper waren aandelen opkomende markten in augustus de best verkochte beleggingssector in Europa. Er stroomde 4,6 miljard euro in opkomende markten aandelen-fondsen. Daarna volgden:

  • wereldwijde obligaties (+3,5 miljard euro)
  • obligaties opkomende markten in harde valuta (+2,9 miljard euro)
  • obligaties opkomende markten in lokale valuta (+2,2 miljard euro)

Meerdere zaken spelen mee om het enthousiasme van de Europese belegger voor de opkomende markten te verklaren. Detlef Glow, hoofd research van Lipper: “Het komt mede door de Britse keuze voor Brexit, waardoor beleggers nog langer te maken hebben met lage rentes, dus nog meer reden hebben om risico’s te nemen. Ook omdat de Amerikaanse renteverhoging er maar niet komt.”

Volwassen wereld is pas gevaarlijk

De verbeterde rendementen in de opkomende markten helpen natuurlijk ook mee om beleggers over de streep te trekken. In de laatste twaalf maanden boekten aandelen opkomende markten volgens Lipper-concurrent Morningstar een gemiddeld rendement van 14%.

Dat maakt hebberig. Onze eigen AEX deed in diezelfde periode iets meer dan 4%, dividenduitkeringen niet meegerekend. Opmerkelijk is dat de grote politieke risico’s niet langer in de opkomende maar in de volwassen landen lagen.

De regeringen in de opkomende markten zijn veelal stabiel, terwijl de populistische, anti-establishment-bewegingen Europa en de Verenigde Staten dreigen te ontwrichten. Detlef Glow: “Deze zomer toonde aan dat de politieke risico’s, lage rentes en zwakke beleggerssentiment niet in de opkomende maar in de volwassen markten te vinden waren.”

Einde tegenslagen

Glow staat niet alleen in zijn positieve houding tegenover de opkomende markten. Ook beleggingsspecialist Leigh Innes van T. Rowe Price Emerging Markets Equities Fund verwacht – hoe kan het ook anders met haar functie – mooie rendementen voor aandelen opkomende markten.

“Veel van de tegenslagen die de opkomende markten teisterden lijken overwonnen. De dure dollar staat lager. De daling van de grondstoffenprijzen, waar grote opkomende markten als Brazilië en Rusland last van hadden, zijn achter de rug. De economische groei keert terug. Winstmarges gaan omhoog.”

Niet dat Innes alle opkomende markten en alle sectoren even koopwaardig vindt. Over China is zij bijvoorbeeld weinig optimistisch, omdat de sterk oplopende Chinese schuld de Chinese economie gaat schaden. Vooral de banken krijgen daar volgens haar last van.

Aan de andere kant ziet zij veel waarde in Chinese internetbedrijven. Innes: “We zijn bereid een premie te betalen als we in een aandeel vertrouwen hebben. Maar er zijn grenzen. De waardering van defensieve aandelen in India is ons te hoog. Betere koopjes vinden we in Brazilië.”

Langlopende trend

Innes is ervan overtuigd dat de grote economische groei in de toekomst niet in de volwassen maar in de opkomende markten zal worden geboekt. Daar wonen meer mensen en vooral meer jonge mensen. Daar komt een middenklasse op, die de consumentenuitgaven stuwt. Daar wordt stevig hervormd, al verschilt het tempo per land.

Wel waarschuwt (ook) Innes dat de weg omhoog er eentje is met de nodige hobbels. Wie in de opkomende markten belegt, moet over een sterke maag beschikken. Ze heten niet voor niets opkomende markten.

De groeivertraging van China zal zeker nog voor kopzorgen zorgen. Een Amerikaanse renteverhoging zal voor onrust zorgen. De ondernemingscultuur, die veelal nog zwak is ontwikkeld, zal ook in de toekomst schandalen ontlokken.