Na de forse rally in de afgelopen weken besloten beleggers gisteren vermoedelijk om wat winst veilig te stellen in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die komt donderdag naar verwachting met een verdere verlaging van de depositorente en een uitbreiding en/of verlenging van het opkoopprogramma.
Meevallende cijfers over Duitse fabrieksorders (-0,1% tegenover -0,3% verwacht) konden gisteren het sentiment op de Europese beurzen niet keren. De Stoxx Europe 600 sloot gisteren bij lage omzetten 0,3% lager. Aandelen uit de financiële sector verloren gemiddeld 0,9%. Aandelen uit de energiesector sloten met een winst van 0,4% dankzij een hogere olieprijs. De prijs van een vat olie (WTI-kwaliteit) nadert met rasse schreden de $40 per vat. Gisteren liep de prijs met 5,5% op. Een vat Noordzee-olie (Brent-kwaliteit) kost inmiddels $40,80. Dat is 40% meer dan een paar weken geleden. Dat is goed voor een iets hogere inflatie maar minder goed voor de koopkracht van consumenten.
Extra maatregelen ECB kunnen beleggers ook teleurstellen donderdag
Op de obligatiemarkt stuurden beleggers de koersen van staatsobligaties omhoog met lagere rentes als gevolg. Hiermee wordt geanticipeerd op de aankondiging van meer stimulering door de ECB (waardoor meer vraag naar obligaties zou ontstaan). De verwachtingen zijn inmiddels wel weer hooggespannen waardoor de kans op teleurstelling over de ECB-maatregelen ook is toegenomen. ECB-bestuursvoorzitter Mario Draghi zal dus donderdag met een fors pakket aan maatregelen moeten komen om de markt niet teleur te stellen. De Duitse 10-jaarsrente daalde gisteren met 1 basispunten tot 0,22%. Verder liepen gisteren vooral de risicopremies (renteopslagen in de marktrentes ten opzichte van ‘veilige’ staatsobligaties) op achtergestelde bankobligaties behoorlijk op. Maar ook hier waren de omzetten laag.
Aandelenindices in VS vlak bij gebrek aan economische cijfers
Ook op Wall Street zijn beleggers in afwachting van wat er later deze week door de ECB bekend wordt gemaakt. Na een lagere opening wist de Dow Jones Index toch nog met een plus van 0,4% te sluiten. De S&P 500 Index sloot 0,1% hoger. Olie-gerelateerde aandelen kregen steun van een hogere olieprijs en aandelen uit de sector basismaterialen profiteerden van hogere grondstoffenprijzen. Aandelen uit de technologiesector sloten met verlies, de Nasdaq verloor 0,2%. In de week na het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verscheen, worden zoals gebruikelijk niet veel economische cijfers gepubliceerd. Het is daarom voor beleggers lastiger om, bij gebrek aan cijfers, positie te kiezen.
Opkomende markten tonen herstel, Braziliaanse beursindex +30% in 2016
Het is trouwens wel opvallend dat aandelen en obligaties uit de opkomende markten het in de afgelopen weken bijzonder goed hebben gedaan. Vooral de Braziliaanse beursindex, de Bovespa, is omhooggeschoten. Sinds eind januari is de index met ruim 30% gestegen. Beleggers zijn er blijkbaar van overtuigd dat het ergste achter de rug is en de vooruitzichten voor de opkomende markten iets gunstiger zijn. Sinds eind januari zijn de grondstoffenprijzen en wisselkoersen van valuta’s van opkomende markten langzaam maar zeker wat hersteld. We vragen ons wel af of deze rally doorgaat. Na zulke forse bewegingen is een tegenreactie te verwachten in het kortetermijnbeeld.
China exporteert in februari kwart minder dan in februari 2015, koersen Azië dalen
In Azië staan vanochtend vrijwel alle aandelenbeurzen in het rood na tegenvallende cijfers uit China. De Chinese export nam in februari met maar liefst 25,4% (in $) af in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Analisten rekenden op een afname van 14,5%. De import nam met 13,8% af, hier werd gerekend op een daling van 12%. De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal van 2015 met 0,3%, iets minder dan de min 0,4% die werd verwacht. Mede door een iets sterkere wisselkoers van de Japanse yen staat de Nikkei op een verlies van 0,76%. De Hang Seng Index van de aandelenmarkt in Hongkong staat op een verlies van 0,6% en de beurs van Shanghai verliest op dit moment 1%. De olieprijs staat nu 1% lager dan het slot van gisteren op $37,50.