Brazilië is volgens BlackRock één van de meest veelbelovende opkomende markten en Braziliaanse staatsobligaties zijn aantrekkelijk om in te beleggen.

Is beleggen in Brazilië, dat in de ergste recessie in tachtig jaar verkeert, een goed idee nu president Dilma Rousseff is afgezet? BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld vindt van wel.

Volgens Pablo Goldberg, portfoliomanager opkomende markten bij BlackRock, is Brazilië één van de meest veelbelovende opkomende markten en zijn Braziliaanse staatsobligaties heel aantrekkelijk om in te beleggen. Zijn keuze is opvallend gezien de economische krimp van het land in de afgelopen jaren onder leiding van president Rousseff.

De Braziliaanse senaat stemde donderdag voor afzetting van de eerste vrouwelijke president van het land. Rousseff wordt ervan verdacht in de aanloop naar de verkiezingen te hebben gesjoemeld met de begroting en wordt geschorst voor een periode tot 180 dagen. De Senaat en het Hooggerechtshof moeten nu onderzoeken of de beschuldigingen steek houden.
Krimp Braziliaanse economie

De Braziliaanse economie kromp vorig jaar met 3,8 procent en de werkloosheid klom tot bijna 11 procent. Daarnaast zijn de Brazilianen vooral woedend over het feit dat Rousseff een begrotingstekort van 35 miljard dollar probeerde te verbergen.

“Het is duidelijk dat de Braziliaanse economie nog flink dient te herstellen. Er moet een aantal duidelijke fiscale maatregelen worden ingevoerd om de problemen aan de fiscale kant op te lossen. Ook is het investeringsklimaat in de afgelopen jaren niet echt goed geweest”, zei BlackRock-belegger Goldberg tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De portfoliomanager wijst echter op de maatregelen om de inflatie te bestrijden en de renteverhogingen die in Brazilië plaatsvinden en die het land aantrekkelijker kunnen maken voor investeerders. “Alle politieke strubbelingen hebben de investeringen alleen maar doen afnemen. Wij richten ons echter op de rentekant. We zien een significante desinflatie in Brazilië, waarschijnlijk wat meer dan de markt had verwacht.”
Mexico ook favoriet

Naast Brazilië staat ook Mexico hoog op de favorietenlijst van Goldberg. De Mexicaanse centrale bank verhoogde in februari de rente en greep in op de valutamarkten om de val van de Mexicaanse peso te stoppen. Andere favorieten opkomende landen van Goldberg zijn Rusland en Indonesië.