Uit de laatste gegevens van het BBP over het tweede kwartaal blijkt dat de Braziliaanse economie weer iets aantrekt na een slechte start van het jaar, terwijl die van India juist vertraagt. Maar beide economieën hebben een zonniger toekomst voor zich liggen, schrijft Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders.

In India nam de groei af van 7,9% in het eerste kwartaal tot 7,1% op jaarbasis in Q2. Brazilië krabbelt op uit het diepe dal en verraste met een krimp van 3,8% op jaarbasis, terwijl nog -5,4% in Q2 was genoteerd. Deels ligt de verklaring van de daling in India in de afnemende kredietgroei. Mogelijk leidt het tot meer druk op de centrale bank en de nieuwe bankpresident voor een herkapitalisatie van de banksector.

In Brazilië herstelde het ondernemersvertrouwen, meestal een goede indicator van de investeringen, vooruitlopend op de impeachment van President Rousseff. Ook de Brazliaanse consument krijgt meer vertrouwen. Nieuwe voertuig registraties en retail sales zijn toegenomen en naderen positieve groei. De handel, hoewel nog steeds positief, verzwakte lichtjes als gevolg van de sterkere munt en een verbeterde binnenlandse vraag.

Voor beide economieën zijn de vooruitzichten bemoedigend, meent Botham, voor Brazilië iets meer dan voor India. Maar nu eindelijk de hervorming van de BTW is doorgevoerd, kan India een verbetering van het ondernemers- en consumentenvertrouwen tegemoet zien. Brazilië maakt ook voortgang met de economische hervormingen. Botham verwacht een sterkere groei in het derde en vierde kwartaal in beide opkomende markten.