Valuta van opkomende markten zijn weer in de gratie bij beleggers. Met name de munten van Brazilië en Zuid Afrika zijn bezig met een opmars ten opzichte van de dollar.

Valuta van opkomende economieën als Brazilië en Zuid Afrika zijn bezig met een rally ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De landen profiteren van wat analisten een “Goudlokje-scenario” noemen.

Toegegeven, de munten van de twee opkomende economieën komen van ver. Vorig jaar zomer zaten de Zuid Afrikaanse rand en de Braziliaanse real nog in de hoek waar de klappen vielen en meden beleggers de landen.

Zorgen om de Chinese economie en de daarmee gepaard gaande dip in vraag naar grondstoffen gecombineerd met de verwachting dat de Amerikanen de rente wel eens zouden kunnen verhogen, zorgden ervoor dat opkomende landen uit de gratie waren. Sinds begin dit jaar is het sentiment echter gedraaid.

Rally van de Zuid Afrikaanse rand en de Braziliaanse real

De Zuid Afrikaanse rand steeg vanaf januari maar liefst 14,8 procent in waarde ten opzichte van de dollar. De munt had de wind extra in de zeilen vanwege de gestegen goudprijs.

Met de waarde van de Braziliaanse real gaat het nog harder: de munt steeg vanaf januari met maar liefst 24 procent ten opzichte van de dollar. Beleggers hopen dat interim-president Temer de overheidsfinanciën op orde zal brengen.

Goede vooruitzichten

Over het algemeen zijn deskundigen beter te spreken over de kansen voor beleggers in opkomende markten. Zo publiceerde vermogensbeheerder Optimix vandaag in een strategiebrief dat opkomende landen klaar zijn voor een inhaalrace.

Optimix wijst erop dat aandelen in ontwikkelde, westerse landen momenteel relatief duur zijn vergeleken met aandelen uit opkomende landen. De koers-winstverhouding van de MSCI Emerging Markets Index ligt maar liefst 24 procent lager dan hetzelfde kengetal van de MSCI World Index. Bovendien wijst Optimix erop dat er in opkomende landen veel meer groei in het verschiet ligt.

Meer geld richting opkomende markten

De betere vooruitzichten voor beleggingen in opkomende markten hebben de laatste maanden al flink wat duiten richting de landen doen vloeien.

Volgens Bloomberg staken beleggers het afgelopen kwartaal een slordige 14 miljard dollar in ETF’s die aandelen en obligaties van opkomende landen kopen. Wanneer beleggers geld in opkomende markten blijven steken zal dit logischerwijs een opdrijvend effect hebben op de valutakoersen.