Beleggers hebben het komende decennium niets te zoeken in Europa. Azië, en vooral China is veel interessanter. Is getekend:Theodore Economou, Chief Investment Officer van Lombard Odier. Hij vergelijkt de situatie van Europa met die van Japan in de afgelopen decennia. Volgens Economou zal de rente het komende decennium laag blijven.

De vooruitzichten in China zijn aanzienlijk beter. Volgens Economou zijn de zorgen over de Chinese groei schromelijk overdreven. Hij heeft juist veel vertrouwen in de pogingen van de Chinese regering om de binnenlandse consumptie te stimuleren.
Vizier naar buiten

Volgens Economou moeten beleggers niet alleen Europa vergeten, maar ook anders alloceren. Het is volgens hem niet langer te rechtvaardigen om in een traditioneel model van 60% aandelen en 40% obligaties te beleggen. Zeker niet in Europa, waar de lage groei, de negatieve rente en het opkoopbeleid van centrale banken het beeld bepalen.

De waarderingen van veel effecten buiten Europa zijn volgens de Lombard Odier CIO laag en de valuta’s veelal goedkoop. Dat geldt niet alleen voor China, maar ook voor Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika. Hij ziet in deze landen ‘significante mogelijkheden’.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat Lombard Odier het vizier buiten Europa richt. De Zwitserse bank, met een totaal beheerd vermogen van 159 miljard dollar, is eind 18e eeuw opgericht. Indertijd was het een van de eerste banken die ging investeren in de Verenigde Staten, de opkomende markt van toen.